Vychádza unikátny dvojalbum Jiří Suchý neboli George Dry - Composer

27.09.2024 Bratislava

Bratislava 26. septembra (TASR) - Jiří Suchý sa rozhodol napraviť povedomie o svojej tvorivej činnosti. Hoci má na konte niekoľko stoviek skladieb, ktoré zložil, väčšina publika ho považuje predovšetkým za autora textov a interpreta semaforských piesní. Preto sa rozhodol zviditeľniť niektoré vlastné, plne autorské skladby, a s nadhľadom jemu vlastným nazval komplet anglickým prekladom svojho mena. Dvojalbum Jiří Suchý neboli George Dry - Composer vydáva Supraphon na 2CD i digitálne v piatok 27. septembra. TASR informovala PR manažérka Adriana Nievelt.

Suchý na nový dvojalbum vybral a nanovo nahral 41 reprezentatívnych autorských skladieb. "Tento dvojalbum vydávam, pretože som sa ako hudobný skladateľ cítil trochu prehliadaný. Mnoho mojich piesní zostalo práve po hudobnej stránke bez povšimnutia, a tak som pochopil, že sa musím, ako sa dnes hovorí, viac zviditeľniť. Vyberal som piesne čiastočne zámerne a čiastočne náhodne. Sú tu skladby z konca 50. rokov až po tie najnovšie zo súčasných semaforských hier. Je z nich zjavné, že som prešiel vývojom od hitoviek až po zložitejšie a košatejšie piesne, ktoré sa hitom nestanú, pretože vyžadujú viac pozornosti a opakované počúvanie," hovorí o novinke Suchý.

Druhý album pozoruhodného kompletu Jiří Suchý neboli George Dry - Composer vznikal tento rok v lete v spolupráci s Orchestrom divadla Semafor pod vedením Jiřího J. N. Svobodu. Najnovšie nahrávky nadväzujú na prvý album, ktorý bol nahraný už pred desiatimi rokmi. Kolekcia zachytáva neutíchajúci talent dnes už 93-ročnej legendy českej pop-music.

V nahrávkach dvojalbumu spievajú popri autorovi tiež Jitka Molavcová, Michal Malátný, Karolina Gudasová, Zuzana Maxa, Petr Šudoma, Magdalena Jedličková, Eliška Hurábová, Veronika Tichá, Lucie Černíková, zbor Valkýr, C&K Vocal či Semafor Girls.
 

Vyberte región

mark